Lokomotief wint overtuigend in Katwijk

Voor het eerst in jaren weet Lokomotief te winnen in Katwijk van Grasshoppers. De finalisten van het vorige seizoen maakte er een boeiend duel van. Beide ploegen waren niet compleet, Lokomotief miste Lars Jansen en Willem van der Togt en bij Grasshoppers ontbraken Bas Roozendaal en de nieuwe aanwinst Kasper Averink.

Grasshoppers begint goed en neemt een 4-0 voorsprong. Daarna is het Lokomotief dat onder aanvoering van Rens Butter het initiatief neemt. De Rijswijkers weten het tempo flink op te schroeven en lopen uit naar 4-9. Als Grasshoppers langszij komt (9-9) zet Lokomotief weer aan en loopt de ploeg uit naar 9-17 via driepunters van Martijn van Noordenne en Rens Butter. De verdediging van Lokomotief staat als een huis en Grasshoppers komt daardoor amper tot goede aanvallen. Eindstand eerste kwart: 9-20.

Ook in het tweede kwart kan Grasshoppers het hoge tempo waarin Lokomotief speelt niet bijbenen. De Katwijkers proberen dit te compenseren met fysiek spel, maar waar Lokomotief zich in de voorgaande jaren te vaak liet intimideren door dit soort basketball, blijft de ploeg nu zijn eigen spel spelen. Halverwege het tweede kwart is de stand 13-26. Enkele minuten later zijn de bezoekers zelfs uitgelopen naar 16-34. In de laatste minuut voor de rust gebeurt er van alles. Sjors Besseling wordt weggestuurd nadat hij een onsportieve en een technische fout heeft gekregen. Grasshoppers reageert furieus en weet vlak voor rust de achterstand terug te brengen tot 21-35.

Na de rust heeft Grasshoppers besloten om nog fysieker te gaan spelen en is het voor Lokomotief moeilijk om tot goed basketball te komen, zeker omdat juist de Rijswijkers steeds worden bestraft met persoonlijke fouten. Halverwege het derde kwart is de thuisploeg teruggekomen tot 31-37 en begint het publiek zich ook flink te laten horen. Lokomotief laat zich niet van de wijs brengen en onder aanvoering van de uitstekend spelende Martijn van Noordenne loopt de ploeg weer uit naar een voorsprong van 13 punten (33-46). Eindstand derde kwart 37-46.

De thuisploeg knokt keihard om de achterstand weg te werken, maar steeds als de Grasshoppers het gat lijkt te dichten loopt Lokomotief weer uit. Bij een stand van 40-49 zorgen Luke Essenstam en Lennart Overdevest (3P) weer voor een ruime 40-54 voorsprong. Bij een stand van 47-58 plaatst Grasshoppers een 5-0 run en komt het terug tot 52-58. Jan Driessen voorkomt erger door een dunk van Sjoerd van Vilsteren op spectaculaire wijze te blokken. Het geeft Lokomotief de energie om de wedstrijd niet uit handen te geven. Wederom een driepunter van Martijn van Noordenne zorgt voor lucht: 54-63. In de slotminuten wordt de wedstrijd behoorlijk onsportief en moeten de scheidsrechters alle zeilen bijzetten om de controle over de wedstrijd te houden. Lokomotief komt niet meer in gevaar en Rens Butter,die ook een prima wedstrijd speelt, bepaalt via een fraaie drive de eindstand op 57-70.

Scores: Rens Butter 19, Luke Essenstam 15, Martijn van Noordenne 14, Jan Driessen 6, Lennart Overdevest 5, Laurens Yperlaan 5, Ivo de Vreede 4, Kevin Joukes 2

Het wedstrijdverslag is ook terug te vinden op Youtube 

Komende donderdag 8 november speelt Lokomotief voor de beker in eigen huis tegen streekgenoot CobraNova. Aanvang 20:30 uur.