La la la la la, Lokomotief!

Lokomotief is weer klaar voor het toernooi om de Limfjordscup, dus de dag na kerst wordt er met een volle bus om 6.00 vertrokken richting Lemvig. Een aantal ouders reist vooruit om de school in orde te brengen zodat de luchtbedden er in kunnen (wat bij aankomst dit jaar al door de school zelf grotendeels was gedaan) en te genieten van dit geweldige toernooi. Uiteindelijk konden de dag van de finales maar liefst 4 Loko teams aantreden: MU20, VU12, VU16 en MU16.

In de poulefase worden leuke wedstrijden gezien; soms moet er geknokt worden, soms is het vrij gemakkelijk. De mannen van U20 stelen de show in hun eigen gecreëerde sterrentenues en nemen bij menig wedstrijd het voortouw op aanmoedingsgebied.

MU12-1
De jongens van MU-12-1 hebben een goede start, de eerste drie wedstrijden van het toernooi zijn makkelijk gewonnen. De vierde wedstrijd wordt verloren, maar ze staan toch mooi in de play-offs! Helaas blijkt de kwartfinale ook meteen het eindstation, de jongens hebben er hard voor gevochten maar het mocht niet baten. Trots op deze jongens waarvan het voor de meesten hun eerste toernooi in Denemarken was. Ze hebben een mooie prestatie neergezet als team en daarnaast, minstens zo belangrijk, ook ontzettend veel plezier samen gehad!

VU12
Waar de meiden van VU12 vorig jaar al konden proeven aan de sfeer van Limfjord waren ze er nu op gebrand het beter te doen. Vrij afgetekend werden tijdens de 2018 editie alle wedstrijden verloren, maar bleef desondanks de sfeer altijd prima en deden ze dienst als cheerleaders. Dit jaar werden er extra voorbereidingen voor Limfjord gedaan (training, set up plays, etc.) en de meiden hadden er veel zin in. Veel geleerd van de competitie en Open NK waren ze beter voorbereid dan ooit. Wat vanaf moment 1 in de wedstrijden duidelijk is, is dat de Loko Defence super goed staat. Vakkundig worden vele steals behaald en slagen de tegenstanders door de press er niet in over de middenlijn te komen. Ook in de aanval wordt met mooie set up plays: oa. Center Plays, Give and Go’s en slimme Hand Offs de defense van de tegenpartij goed aangevallen. Met name in de halve finale wedstrijd wordt dit duidelijk waar de tegenstander slechts 11 punten weet te maken en Loko 33. Waar de meiden in de poule nog verliezen van de Belgen wordt al snel door henzelf besloten dat ze niet op hun best gespeeld hadden en wordt er extra nadruk gelegd op onze sterke punten. Ze willen revanche. De finale wordt na een zinderende ontknoping gewonnen. Wat zo bij is gebleven, is de cohesie, de groepsdynamiek, het elkaar gunnen om samen iets bijzonders te presteren. Het plezier, de passie en emotie in de ogen na het laatste fluitsignaal is iets dat ze jaren bij zal blijven. #OneTeam

MU14-2
De jongens van MU14-2 zijn met 8 nieuwkomers en 2 spelers die voor de tweede keer mee gaan. Nietsvermoedend starten ze aan het toernooi en gaan er bij de eerste wedstrijd met 30 punten af. De tegenstanders lijken wel jaren ouder en 30 cm groter. Maar dat kan de pret niet drukken, het team moedigt vervolgens de andere Lokoteams flink aan. Hierbij gaat de voorkeur vooral uit naar VU12. Bij de latere pizza-avond regelen we een tafel voor twee. En voor de ogen van hun teamgenoten ontstaat er iets moois…

Vol goede hoop begint de tweede wedstrijd, tegen de latere winnaar van het toernooi. Dit keer een nog groter verlies: er worden maar twee punten gescoord, maar wel met een panna bij hun sterspeler! Ook de derde wedstrijd gaat het team vol door en blijven ze knokken tot het eind. Ondanks wederom een verlies van 30 punten, blijven ze vechten voor elke bal en maken ze de acties gewoon tegen die grote gasten. Met veel Lokopubliek en een geweldige sfeer gaat het in de kruisfinale in de B poule lang gelijk op. Helaas wordt uiteindelijk verloren, maar de jongens lopen trots het veld af, met daarachter twee hele trotse coaches.

De finaledag is geweldig. Het team moedigt elk Loko team aan en splitst zichzelf op omdat er twee wedstrijden tegelijkertijd gespeeld worden. De spelers hebben het ieder op zijn manier beleefd en stuk voor stuk vonden ze het een geweldig avontuur en willen ze graag volgend jaar weer!

MU14-1
MU14-1 heeft twee gastspelers van CobraNova meegevraagd en dat blijkt een zeer goede aanvulling op het team. Ze worden volledig opgenomen in de spelersgroep en hebben een grote bijdrage geleverd aan de prestaties van het team! Er wordt gewonnen van Hoofddorp, verloren van Kronhagen en weer gewonnen van Campinia en Skovbakken Bears. De 1/8 finale tegen BS Tigers Prague wordt ook weer gewonnen met 38-20. In de 1/4 finale wordt helaas verloren tegen Amon Jeugd Gentson, de uiteindelijke winnend finalist. Ze waren fysiek een stuk groter, sterker en basketballend ook een maatje te groot. Ze spelen in België op het hoogste niveau en zijn titelkandidaat, dus zeker geen schande om hier je mannetje/vrouwtje te staan (wat ze vol overgave deden), maar het niet te redden. Het team heeft mooie stappen gezet dit toernooi, ze hebben 4 x op centercourt gespeeld (wat echt niet niks is, wat een groot veld is dat en wat een mensen zitten er op de tribune te roepen!) en ze hebben laten zien dat ze weten hoe je moet basketballen. Buiten het veld werd er naar hartelust gekaart, getafelvoetbald, geschaakt en noodles geshopt bij de buurtsuper om de hoek, kortom een goede sfeer dus!

MU16-2
De jongemannen van U16-2 spelen 4 wedstrijden. De eerste helft van de eerste wedstrijd moeten ze nog op gang komen. In de tweede helft gaan ze er voor. Helaas mag het niet baten en verliezen ze de game. De tweede wedstrijd zijn ze aan, ze spelen op centrecourt. Ze gaan er voor, het was dan ook een zure appel om met 2 punten te verliezen. Bij de derde game staan ze klaar en vechten ze zich door te grote en sterke tegenstanders  heen. Uiteindelijk gaan ze in game vier als leeuwen ten onder. Zelfs dat is mooi om te zien, strijden tot het laatst!

Het kameraadschap, de positieve en sportieve houding is hoog in deze groep. Ze hebben allemaal zoveel van zichzelf laten zien. Ze hebben verrassende shots genomen, dikke defence gespeeld en elkaar opgebouwd. Super trots zijn we op de heren. Ze hebben heel fijn samen gespeeld. Deze flow vasthouden voor de rest van het jaar, dat is winst!

Daarnaast was het gebeuren om de wedstrijden heen natuurlijk weer ontzettend gezellig, in de scholen, op de pizza-avond(en) en tijdens het elkaar aanmoedigen. Ook de heerlijke zweetlucht en dito luchtvochtigheid in de kleinere hallen maakte het weer helemaal af.

MU20 en finaledag
MU20 krijgt het team waar ze de dag ervoor net van verloren tegenover zich. “Intensiteit” is het mantra aan de start en dat blijkt de eerste helft ook. Snel spel, goede defence, goede rebounds. Tafel en scorebord raken in de war, stand was 9-6 voor ons, maar op bord staat 6-8 en daarna 6-11! Tafel zit te eten in plaats van op te letten….. Protesteren door publiek helpt in eerste instantie niet. Maar na overleg met tafel en coaches wordt het 8-9, klopt ook niet, maar vooruit dan maar. Daarna wordt het rechtgetrokken door de spelers en komen ze 14-10 voor. Bij 14-14 staat het een tijdje stil, maar met 19-14 voor gaan de mannen de rust in.

Ondertussen is de volgende finale gestart: bij VU12 is de tegenstander de Belgische club waar ze eerder van verloren. En Belgische ouder maakte bij die wedstrijd de opmerking: “Nu winnen we, zal je zien dat we in de finale van jullie verliezen”. Tsja, sommige dingen kan je beter niet hardop zeggen…. Loko staat 11-6 voor! Goede defence hier! Mooie finishes! Aantal vrije worpen goed benut. 18-11 Bij rust.

Bij terugkomst op het centrecourt staat het helaas 21-38 achter voor MU20….De ballen gaan er niet meer in….. 23-50 Is de eindstand.

Terug naar VU12. De Belgische meisjes kruipen inmiddels dichterbij: 18-15. Er wordt flink aangemoedigd door het publiek: “ Wat hebben we? De bal! Defence! Lets go Loko Lets go!”. Dan staan de meiden 20-17 voor en krijgen de Belgen 2x vrije worp wegens te veel foutenlast Loko. België weet er 1 te verzilveren. België mag dan nog een x 2 vrije worpen nemen, geen punten en wij de rebound! Een echte thriller! En dan klinkt de bel; gewonnen!!! Fantastisch gedaan!

En weer terug naar centrecourt, voor VU16.

Tijden hebben de meiden uitgekeken naar het toernooi in Denemarken. Heel veel lol, niet al te veel slaap en heel veel basketbal zijn de ingrediënten van een geslaagd toernooi. Het menu was weer als vanouds koude pasta en natuurlijk één avond pizza  bij de plaatselijke pizzatent. Na 2 dagen ongeslagen te zijn geweest, staan de meiden van VU16 in de finale!

Ze staan eerst achter, maar komen dan terug naar 9-12 voor! Vervolgens wordt het 16-16 en zit de bal vast tussen bord en basket. Het wordt 19-19 na een 3tje en zo kruipen we verder naar 23-22. “Onderhands meer kans” uit het supportersvak komt weer voorbij als de tegenstander een vrije worp moet nemen (en het werkt) en dan staat het 27-25 bij rust. De tegenstander loopt echter uit naar 37-27. Dan kruipen de meiden weer dichterbij naar 37-34. De kelen worden schor geschreeuwd en er wordt gevochten om de bal: 38-36. De tegenstander loopt weer uit naar 45-38 en met nog 1 minuut op de klok wordt het nog 48-41, maar het is helaas niet genoeg. Toch krijgen de meiden een staande ovatie van het publiek!

Nadat iedereen geluncht en opgeruimd heeft, is het om 16.15 tijd voor de laatste finale van het toernooi: MU16-1 tegen Donar.

De mannen hebben het niet moeilijk gehad in de poulewedstrijden en de kwartfinale. Met Donar hebben ze echter nog een appeltje te schillen, want de bekerwedstrijd werd gewonnen met 1 punt, maar de competitiewedstrijd op 1 december werd verloren met 28 punten. In de zaal zit ook iedereen er weer klaar voor en wordt er geOE-AA, OE-AA (denk er een stuk of honderd vuisten in de lucht bij) van jewelste.

Donar begint met voorsprong, maar dan neemt Loko over door aansluiting te vinden door twee drietjes. Met een voorsprong van 17-13 de rust in! Na rust kruipt Donar even dichterbij met 18-18, maar Loko heeft een geweldige run en loopt ontzettend uit naar naar 30-18! Donar herstelt zich echter sterk en onze defence zakt in, stand is 35-31 met nog 2.20 te gaan. Het wordt 35-34 en iedereen houdt zijn adem in, ook de ouders die via de app thuis alles meebeleven. Dan wordt de coach van Donar weggestuurd, heeft een tweede technische fout te pakken. Onze jongens van MU12-1 zorgen ervoor dat hij in de gang blijft, zodra hij zijn hoofd om de hoek steekt, beginnen ze te brullen. Het wordt 36-34 en Donar schiet er twee in…..36-36 Einde reguliere speeltijd…..Wordt het sudden death?….Nee, 2 Minuten overtime. Er wordt 1.20 niet gescoord en dan heeft Loko met nog 40 seconden op de klok 2x vrije worp waarvan 1 x raak!! DEFENCE kolkt het in de hal en op de app. Donar krijgt nog 2 vrije worpen (wat een spanning!), maar mist ze alle 2 en dan is de winst binnen!!! Iedereen barst los! Geweldig om team, coaches en publiek zo te zien!

Moe maar voldaan gaat iedereen de bus weer in naar huis. Het waren drie geweldige dagen met veel clubgevoel. De jonkies kennen de oudere spelers inmiddels goed en andersom en dat werkt altijd door in de rest van het seizoen.

Organisatie, coaches en assistent coaches weer ontzettend bedankt voor het organiseren en fysiek en mentaal bijstaan van al onze kinderen!

De serviceman van DAS die meerdere Loko spelers heeft ingetapet, ge-ijst en van verder onderhoud heeft voorzien, verdient een aparte vermelding!

Tenslotte heeft de pizza-avond weer plaats kunnen vinden dankzij PLUS Accountants  en heeft een gulle gever het budget van de penningmeester verhoogd wat heeft geresulteerd in de supercoole en veel gedragen Loko-mutsen voor alle teams. Dank daarvoor!