Lokomotief schiet tekort tegen Zeemacht

Door Pieter Mourik

Lokomotief heeft zaterdag 6 april met 75-70 verloren van Zeemacht in Den Helder. Ondanks een comfortabele reis in een luxe bus die door een sponsor beschikbaar was gesteld kwam de ploeg vooral in het eerste kwart tekort.

Jan Driessen opent de score met een driepunter maar daarna neemt Zeemacht het initiatief volledig over. De ploeg uit Den Helder schakelt razendsnel om van verdediging naar aanval en veroorzaakt daardoor bij de Rijswijkse verdediging behoorlijk wat problemen. Ook geeft Lokomotief de schutters van Zeemacht te veel ruimte waardoor deze tegen een hoog percentage kunnen scoren. Zeemacht loopt uit naar 15-7 in de 7de minuut van de wedstrijd. Dankzij Laurens Yperlaan komt Lokomotief aanvallend wat beter in de wedstrijd en kan het vlak voor het einde van het eerste kwart terug komen tot 20-13.

In het tweede kwart blijft het spelbeeld vrijwel gelijk. Zeemacht blijft goed schieten en bezorgt de verdediging van de bezoekers overuren. Al vrij snel in het tweede kwart blijkt dat Rens Butter last heeft van een blessure en niet verder kan. Ook Willem van der Togt en Luke Essenstam zijn maar beperkt inzetbaar en dus wordt de rotatie van Lokomotief erg klein. Daartegenover staat dat Lars Jansen met de week fitter wordt en in deze wedstrijd behoorlijk wat minuten kan maken. Zeemacht loopt verder uit naar 28-16. Een goede fase van Laurens Yperlaan zorgt voor een opleving bij Lokomotief en daardoor komt de ploeg terug tot 28-21. Lokomotief kan niet doordrukken en blijft tegen een achterstand van 9 punten aankijken. Vlak voor de rust is het Willem van der Togt die vanaf de vrije worplijn het gaatje kan verkleinen tot 40-35.

Na de rust verdedigd Lokomotief een stuk beter. Aanvallend wordt er nog steeds veel gemist maar Jan Driessen en Laurens Yperlaan pakken veel aanvallende rebounds. Driepunters van Martijn van Noordenne en Laurens Yperlaan zorgen ervoor dat Lokomotief een kleine voorsprong pakt: 42-43. Zeemacht beantwoordt de run van Lokomotief met een 8-0 score en loopt weer uit naar 51-43. Lokomotief protesteert regelmatig bij scheidsrechters over het feit dat het weinig fouten mee krijgt, maar de ploeg beseft dat het daarmee de wedstrijd niet kan winnen. Het zal zelf een manier moeten vinden om de punten mee naar Rijswijk te nemen. Eindstand derde kwart: 52-46

Het laatste kwart begint met een aantal goede acties van Lars Jansen en Kevin Joukes en daardoor komt Lokomotief weer langszij: 52-52. Wederom slaat Zeemacht de aanval af en plaatst een 9-2 run, met als resultaat een 61-54 voorsprong. De intensiteit ligt inmiddels flink hoog en dat maakt de wedstrijd behoorlijk aantrekkelijk. De Rijswijkers maken het zichzelf extra moeilijk door vele opgelegde kansen te missen. Een driepunter van Martijn van Noordenne zorgt voor de aansluiting: 64-63. Lokomotief vecht voor de overwinning, maar moet toch weer een aantal driepunters incasseren: 70-63. Als de wedstrijd gespeeld lijk,t knokt Lokomotief zich nog terug tot 71-67. In de laatste minuut kan Lokomotief nog slechts 4 spelers opstellen door de foutenlast en het aantal geblesseerde spelers. Het vrijuit spelende en hard werkende Zeemacht boekt een verdiende 75-70 overwinning.

Volgende week zaterdag ontvangt Lokomotief in de eigen van Zweedenzaal BS Leiden voor de laatste competitiewedstrijd. Aanvang 19:00 uur

Scores: Laurens Yperlaan 19, Lars Jansen 11, Jan Driessen 10, Willem van der Togt 9, Martijn van Noordenne 8, Lennart Overdevest 7, Kevin Joukes 4, Rens Butter 1, Luke Essenstam 1