Help, ik moet tafelen!

Ben je ingedeeld voor een tafeltaak als timen & scoren en heb je dit nog nooit gedaan? Geen nood, we helpen je!

Tafelen is niet zo moeilijk als het in eerste instantie lijkt en hier geldt zeker: oefening baart kunst! Gelukkig word je niet alleen ingedeeld; tafelen doe je met 2 en soms met 3 personen, afhankelijk van de klasse waarin de wedstrijd gespeeld wordt. Er zijn dan ook verschillende functies te onderscheiden:

A. De scorer
De scorer legt het wedstrijdverloop vast. Dit betreft onder andere scores, persoonlijke fouten en time-outs. De registratie hiervan vindt plaats in Sportlink via het Digitaal Wedstrijdformulier (DWF) op de tablet.

B. De timer
Als timer ben je verantwoordelijk voor de tijdsaanduiding op het scorebord. Tevens houd je de stand en de time-outs op het scorebord bij en bedien je het (tijd)signaal, ook voor aanvang van de wedstrijd en de periodes. Bij wedstrijden op een hoger niveau houd je met een stopwatch de verstreken tijd van een time-out bij.

C. De “24 seconden waarnemer” (alleen landelijke divisies vanaf U14)
Tijdens wedstrijden mag een team 24 seconden over een aanval doen. Om dit bij te houden is de “24 seconden waarnemer” in het leven geroepen. Met een eigen “klok” als hulpmiddel geef je aan hoeveel tijd een team nog heeft om een aanval af te ronden. Bovengenoemde hulpmiddelen zijn altijd in de sporthal aanwezig en moeten ruim voor aanvang van de wedstrijd klaarliggen.

Voor iedereen die achter de tafel zit geldt:
Om beide teams te laten weten dat je onpartijdig bent, juich je niet bij een score en zit je niet te kletsen. Probeer je ook niet te laten afleiden door anderen en zet je telefoon stil (bij voorkeur in je tas). Kortom: blijf betrokken bij de wedstrijd, zodat de kans op fouten minimaal wordt. 

Als je bent ingedeeld om te tafelen maar het nog niet eerder hebt gedaan, is het handig om je even voor te bereiden!
Om je hierbij te helpen hebben we een overzichtelijk document gemaakt, dat je hier kunt downloaden “Instructies Tafelen“.

Let op: om een boete te voorkomen is het belangrijk dat je je aanwezigheid bij de taak opgeeft. Dit doe je via het aanwezigheidsformulier dat op de tafel klaar ligt.
Zijn er 2 wedstrijden? Het formulier zal dan op één van de tafels liggen. Meer informatie hierover vind je in het Instructie TFS aanwezigheidsformulier!

 

Meld je ook aan voor de nieuwsbrief!