Vertrouwenscontactpersoon bij Loko

Twee jaar geleden zijn we bij Lokomotief begonnen met het promoten van een veilig sportklimaat voor iedereen. We zijn blij te vermelden dat er dit seizoen weer een belangrijke stap is gezet in dit traject, namelijk de aanstelling van Petra Spittje als vertrouwenscontactpersoon. Petra is hiermee ook onderdeel geworden van de Commissie Veilig Sportklimaat binnen Lokomotief. Graag vertelt Petra meer over zichzelf en over de rol van een vertrouwenscontactpersoon binnen de vereniging:

Mijn naam is Petra Spittje. Als moeder van twee basketbalzonen (Roberto MU20 en Paulo MU16-2), en een man (Guus) die al heel lang betrokken is bij Loko, eerst als speler en later (ook) als scheidsrechter, wil ik ook weer mijn steentje bijdragen. Ik ben een jaar teammanager geweest en heb hand- en spandiensten verricht. Maar toen de vacature van vertrouwenscontactpersoon voorbij kwam, dacht ik ja dat past echt bij mij. Ik ben jurist, luister graag naar mensen en probeer altijd mensen te helpen/coachen. 

Binnen iedere vereniging kan er wel eens sprake zijn van ongewenst gedrag. Voor veel zaken is natuurlijk de coach of trainer aanspreekbaar, of een bestuurslid. Maar er zijn situaties denkbaar dat de voorkeur uitgaat naar iemand die 100% onafhankelijk is. Als vertrouwenscontactpersoon binnen Lokomotief ben ik dan het aanspreekpunt voor (jeugd)leden, ouders en vrijwilligers van de vereniging voor problemen binnen en eventueel buiten de vereniging die te maken hebben met ongewenst gedrag. 

Onder ongewenst gedrag verstaan wij seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten, discriminatie en (interne) criminaliteit, maar ook met zorgen over het welzijn van jeugdleden (bijvoorbeeld n.a.v. de thuissituatie) kun je bij de vertrouwenscontactpersoon terecht.

Als vertrouwenscontactpersoon ben ik geen lid van het bestuur van Lokomotief. Graag bied ik een luisterend oor en zal ik samen met de melder bekijken wel eventuele vervolgstappen ondernomen kunnen worden. Vertrouwelijkheid en anonimiteit zijn bij mij gegarandeerd. In mijn werk krijg ik veel vertrouwelijke informatie te zien en te horen die ik vertrouwelijk behandel. Ook als je alleen een klankbordgesprek wilt is dat prima. Ik zal geen acties ondernemen die je niet wilt. Ook zal ik geen informatie verstrekken aan anderen zonder toestemming.

Ik zal het bestuur adviseren over verbetermogelijkheden in het creëren van een nog veiliger sportklimaat. Als vertrouwenscontactpersoon ben ik ook beschikbaar als vraagbaak, meldpunt en adviseur op het gebied van een veilig sportklimaat. 

Je kunt met Petra contact opnemen per e-mail. Vermeld daarbij je telefoonnummer en wanneer je gebeld kunt/wilt worden. Je kunt Petra natuurlijk ook gewoon bij Loko aanspreken.

 Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief.