Lokomotief geeft profs ZZ Leiden moedig partij 

Het tweede herenteam van Lokomotief toonde zich donderdagavond 1 december van zijn beste kant. Ondanks een ruime 46-109 nederlaag leverde de talentvolle Rijswijkse formatie een prima wedstrijd af tegen de profs van Zorg en Zekerheid Leiden. Helaas betekende dat geen plaatsing voor de kwartfinale van de Basketball Cup (voorheen het NBB-bekertoernooi).

Het tweede team van Lokomotief, dat uitkomt in de landelijke eerste divisie (3e niveau), had zich geplaatst voor deze achtste finale door in de derde ronde CobraNova uit Voorburg na liefst twee verlengingen te verslaan. De beloning was een treffen met het profteam van Zorg en Zekerheid Leiden. In de goedgevulde Rijswijkse sporthal De Altis speelde Lokomotief donderdag met veel lef en zonder ontzag voor de tegenstander, ondanks het grote verschil in ervaring en kwaliteit. Na een 0-6 achterstand zette spelverdeler Miles de Koning de eerste score voor de thuisploeg op het bord. Via tussenstanden van 4-13en 6-18 eindigde de eerste periode in een 6-27 achterstand voor Lokomotief. 

De Rijswijkers hadden moeite met de verdedigende druk van Leiden en het overwicht in lengte en fysieke kracht van Leiden. De schoten van Lokomotief, ook van dichtbij onder de basket, vielen hierdoor mondjesmaat. De thuisclub liet zich echter niet uit het veld slaan en bleef maximaal tegenwicht geven. In het tweede kwart slaagde Lokomotief erin om zelf wat meer te scoren. Onder meer via een 6-0 run aan het einde van het tweede kwart, met fraaie scores van Teis Hümmels en Martijn van Vliet. De ruststand van 20-49 was weliswaar een te verwachten achterstand, maar die score halverwege bood een dragelijke aanblik. De Amerikaanse coach van Leiden, Doug Spradley was overigens allerminst tevreden over het optreden van zijn eigen ploeg. En dat was indirect een compliment aan Lokomotief.

Na de rust bleef Lokomotief aanzetten voor een zo goed mogelijk resultaat. Met af en toe zelfs een pressverdediging en door met veel durf de basket te blijven aanvallen, bleef het verschil in de score aanvaardbaar. Absoluut hoogtepunt voor Lokomotief was een putback dunk van Gijs Bartman uit een aanvallende rebound, die hiermee de stand op 31-60 bracht. Aan het einde van het derde kwart was het verschil inmiddels wel opgelopen naar 37-75.
In de vierde en laatste periode raakte Lokomotief logischerwijs meer en meer vermoeid, maar gaf het nog steeds niet op. Leiden zette echter nog een laatste keer aan en dwong Lokomotief tot de nodige keren balverlies. Dat leverde nog een flink aantal tegenscores op. Na veertig minuten stond er een acceptabele 46-109 eindstand op het scorebord.

Coach Tim Kortekaas toonde zich na afloop dan ook best tevreden. “We hebben met veel energie ons eigen spel gespeeld, laten zien dat we écht kunnen basketballen. Verdedigend en vooral fysiek kwamen we tekort. En op dit niveau wordt iedere fout afgestraft, maar Leiden moest er wel echt voor blijven spelen. Als we dit in onze competitie ook laten zien, maken we het verschil met de andere teams.”

Bij Lokomotief kwam Frode van der Drift met 11 gemaakte punten in de dubbele cijfers. Miles de Koning en Gijs Bartman scoorden ieder 8 punten. Voor Leiden was de Amerikaanse center Thomas Rutherford uitblinker met 24 punten.

In de kwartfinale van de Basketball Cup behoort overigens een nieuw treffen tussen Lokomotief en ZZ Leiden tot de mogelijkheden. Het eerste herenteam van Lokomotief, al drie jaar op rij het beste amateurteam van Nederland, zit nog in het bekertoernooi en wacht op de uitkomst van de loting voor de kwartfinales, die na komend weekend plaatsvindt.

Foto midden: Gijs Bartman van Lokomotief wordt op de huid gezeten door Leids-international Luuk van Bree en Amerikaan Wesley Alcegaire.
Foto links: Opperste concentratie bij Miles de Koning. Thomas Rutherford van ZZ Leiden kijkt toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief.