VU-16 goes international!

De laatste 5 competitiewedstrijden werden door de VU16 gewonnen. Het team dat bestaat jonge speelsters uit de eigen opleiding + nieuwe speelsters komend van diverse verenigingen maakt een bijzondere groei door dit jaar. Door de 5 gewonnen games hebben ze zich geplaatst voor de finale poule van de landelijke competitie (die na de winterstop gespeeld gaat worden).

De inschrijving voor het XMAS Tournament was begin van het jaar ook al gedaan om te zien hoe deze meiden het tegen 17 andere topteams uit Europa zouden doen (en 3 nederlandse teams zoals Leiden, BAL en MBCA). Het is ook de eerste keer voor de meiden van VU16 dat ze meedoen aan Kortrijk. In het verleden is altijd het leuke en gezellige Limfjord gekozen als extra voorbereiding. Er werd in diverse poules gespeeld over diverse locaties rondom Kortrijk. Logistiek is het met 2.5 uur rijden meer dan prima te doen en een keer slapen in een hotel (versus een luchtbedje) is ook wel fijn, niet alleen voor de speelsters.

De eerste wedstrijd speelde de meiden tegen een team uit Leuven die na snel voorgekomen te zijn niet meer uit handen is gegeven. Later op de dag stonden de sterke meiden van Stockholm op de agenda. De meiden waren toch wel onder de indruk in het begin en kwam snel 10-12 punten achter. Met een scherpe defense en een aantal mooie aanvallen werd eind derde kwart de stand gelijk gemaakt. Helaas lukt het niet om het momentum in het 4de kwart door te zetten en werd met 12 punten verloren. Goed gespeeld. Helaas ging een van de meiden in de eerste periode door haar enkel en hebben we in overleg besloten dat ze thuis beter kan herstellen. Door de 1x winst en 1x verlies spelen we de dag erna in de B poule. Tegen een academy uit Duitsland (die door Porsche gesponsord is) speelde we de ochtend game. Deze meiden met een gemiddelde lengte van zeker 1.85-1.90 hadden zeker het niveau dat je mag verwachten. Snel komen we met 7-8 punten achter, na een time out en wat omzettingen weten we het momentum te keren en staat het 13-15. Helaas, en ook dat gebeurd in sport, lopen dingen anders dat je wilt / hoopt. Een botsing tussen een van onze meiden en de tegenstander in een gevecht voor de bal leidt tot een dusdanig harde botsing dat beide meiden aangeslagen op de grond blijven liggen. Onze speelster een heel dik oog en de tegenstander was even out en blijft liggen. Uiteindelijk worden 2 ambulances gebeld om de meiden de zorg te geven die op dat moment nodig is. De meiden van beide partijen waren dusdanig aangeslagen dat (na 45 minuten stilgelegde wedstrijd) onderling met de coaches besluiten de partij niet verder te spelen. De wedstrijd in de late middag tegen Liege Panthers stond gewoon op het programma. Dat we veerkracht in deze groep hebben is duidelijk. Nadat ze voor controle in het ziekenhuis geweest is (lichte hersenschudding wordt aan gedacht) wil ze per se de meiden aanmoedigen op de bank bij de volgende game. Wat een team spirit! En de grote zwelling was ook al een stuk minder geworden. Zonder een van onze topspeelsters zou dit meer dan een lastige pot worden en er werd snel besloten met een grote rotatie te spelen (alle meiden evenveel spelen). Echt een wedstrijd is het niet geworden maar onwijs leuke dingen gezien van alle meiden in zowel de aanval als defence. Diverse nieuwe out of bounds situaties en aanvals spelletjes worden ge-oefend. Door 1x winst (we stonden voor op moment stilleggen) en 1x verlies gaan we op voor plek 9-10 in dit toernooi.

Dag erna spelen we onze laatste game om 13:15. Noodlot had ook de tegenpartij (combinatie team van twee top-teams in Belgie) getroffen omdat de voorzitter plotseling overleed een dag voor de wedstrijd. We houden met alle meiden en coaches 1 minuut stilte. Ook dit hoort zo bij de sport. Met respect en sympathie omgaan met deze situaties. De game gaat starten. Ook hier besluiten we met een grote rotatie te spelen (alle meiden veel laten spelen). Na snel 20 punten achter te komen dichten we het gat met super leuk team spel en een mega strakke defence tot 10 punten. Ook kan Maaike haar rentree op het veld maken (niet te lang natuurlijk) en schiet binnen no-time een fantastisch drie-tje. Zo… die is terug! Uiteindelijk verliezen we deze leuke game met 14 punten. Jammer dat het toernooi voorbij is aan de ene kant maar ook blij dat we weer naar huis kunnen.

Uiteindelijk eindigt VU16 op plek 10 van de 18 teams in een sterk bezet toernooi. Wat een mega perspectief biedt dit voor de 2de helft competitie!! Wat onwijs mooi is is dat de meiden echt als groep naar elkaar toe zijn gegroeid. Rekening houdend dat ze pas 6 maanden een team zijn was dit niet alleen noodzakelijk maar ook heel mooi te zien. Mega trots op hun inzet, teamplay, persoonlijke groei en commitment.

Op naar het nieuwe jaar!

 Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief